آنفولانزا در محیط عمومی
آنفلوانزا عمدتاً از طریق قطرات تنفسی که هنگام سرفه، عطسه یا صحبت کردن فرد آلوده از دهان و بینی او خارج می شود، انتقال مییابد. این قطرات از طریق بینی یا دهان به ریه و سیستم تنفسی راه پیدا میکند و در نهایت باعث شروع علائم بیماری در فرد میشود.
مانند سایر بیماریهای مسری، آنفلوانزا نیز افرادی را درگیر میکند که بهطور منظم در محل کار، مراکز مراقبتهای بهداشتی، مدارس و دانشگاه ها، مراکز خرید، تئاتر یا سیستمهای حملونقل عمومی و دیگر اماکن عمومی با افراد بیمار در ارتباط هستند.[i] با توجه به شرایط زندگی شهری و ارتباط روزمره با افراد مختلف در محل کار یا وسایل حملونقل عمومی و همچنین شیوع زیاد و واگیردار بودن بیماری آنفلوانزا، آموزش مناسب افراد برای پیشگیری از بیماری بهویژه در فصول سرد سال، احتمال ابتلا به این بیماری را بهطور ویژهای کاهش میدهد.
خطرات آنفلوانزا در محیط کار و مکانهای عمومی
خطرات آنفلوانزا در محل کار و مکانهای عمومی بهدلیل انتقال آسان ویروس (بهصورت تماسی و تنفسی) و همچنین تأثیر بالقوه آن بر سلامت و بهرهوری کارکنان قابل توجه است. درک این خطرات برای اجرای استراتژیهای پیشگیری مؤثر بسیار مهم است.
سطح خطر قرار گرفتن در معرض آنفلوانزا در محل کار براساس نقشهای شغلی و ماهیت تعاملات فردی متفاوت است.
خطر بسیار زیاد: برای مثال، شغلهایی مانند کادر درمان که بهصورت مستقیم با افراد بیمار در ارتباط هستند.
خطر زیاد: شغلهایی که در آنها، فرد ارتباط نزدیکی با افرادی دارد که احتمال آلوده بودنشان زیاد است؛ مانند افرادی که در محیطهای بسته و شلوغ یا در اماکن درمانی کار میکنند.
ریسک متوسط: مشاغلی که نیاز به تماس نزدیک و مکرر با دیگران دارند؛ مانند شغلهای خدماتی یا فروشندگی.
ریسک کمتر: شغلهایی با حداقل تعامل با مردم یا همکاران[i]، [ii]
ابتلا به آنفلوانزا منجر به غیبتهای قابل توجهی میشود. مطالعات نشان داده است سالانه 20 تا 75 درصد از کارکنان بهدلیل ابتلا به آنفلوانزا یا بیماری شبهآنفلوانزا بهطور متوسط به 2 تا 3 روز مرخصی نیاز پیدا میکنند. علاوهبر این، بسیاری از کارمندان گزارش میدهند که درحالیکه علامتدار هستند، کار میکنند. این مسئله ممکن است میزان بهرهوری کلی آنها را کاهش دهد و خطر شیوع بیشتر ویروس را در محل کار و جامعه افزایش دهد.[iii]
راهکارهای پیشگیری از آنفلوانزا در محیطهای کار
استراتژیهای مختلفی برای کاهش شیوع آنفلوانزا در محیطهای کار و اماکن عمومی وجود دارد. این استراتژیها عبارتاند از:
- کارمندان بیمار را تشویق کنید که در خانه بمانند: به کارمندان توصیه میشود در صورت بروز علائم شبهآنفلوانزا در خانه بمانند و پس از بهبودی و بدون علامت بودن بهمدت حداقل 24 ساعت، به اماکن عمومی مانند محل کار برگردند.
- توجه به بهداشت دستها: شستن منظم دستها با آب و صابون یا استفاده از ضدعفونیکنندههای دست بر پایه الکل ضروری است.[i]،[ii]
- حفظ فاصله اجتماعی: کارفرمایان باید کارمندان را تشویق کنند که حداقل 2 متر از دیگران فاصله داشته باشند و موقعیتهای تماس نزدیک مانند جلسات شلوغ را به حداقل برسانند.[iii]
- ارائه آموزش: اطلاعرسانی به کارکنان در زمینه علائم آنفلوانزا، روشهای انتقال و اقدامات پیشگیرانه برای تقویت فرهنگ بهداشت و ایمنی در محل کار بسیار کمککننده خواهد بود.
- واکسیناسیون کارکنان میتواند[SN1] تا حد بسیار زیادی از شیوع آنفلوانزا در محیط کار جلوگیری کند.
با درک خطرات و اجرای این اقدامات پیشگیرانه، میتوان انتقال آنفلوانزا را به میزان قابل توجهی کاهش داد و از سلامت کارکنان محافظت کرد.
پیشگیری از آنفلوانزا در مکانهای عمومی
- تزریق سالانه واکسن آنفلوانزا مؤثرترین راه برای محافظت از خود و دیگران در برابر آنفلوانزاست.
- استفاده از ماسک به کاهش شیوع بیماریهای تنفسی مانند آنفلوانزا کمک میکند. ماسک زمانی مؤثرتر است که فرد بیمار بهمنظور جلوگیری از انتشار ویروس به دیگران از آن استفاده کند.[i]
- از تماس نزدیک با افراد بیمار خودداری کنید و وقتی بیمار هستید، فاصله خود را با دیگران حفظ کنید تا از بیمار شدن دیگران جلوگیری کنید.
- دستان خود را مرتب با آب و صابون بشویید؛ بهخصوص پس از سرفه یا عطسه. اگر آب و صابون در دسترس نیست، از ضدعفونیکننده دست بر پایه الکل استفاده کنید.
- از دست زدن به چشمها، بینی و دهان خودداری کنید؛ زیرا میکروبها از این طریق پخش میشوند. هنگام سرفه یا عطسه، دهان و بینی خود را با دستمال کاغذی بپوشانید، سپس دستمال را در سطل زباله بیندازید. اگر دستمال کاغذی در دسترس نیست، در آرنج خود سرفه یا عطسه کنید، نه در کف دستان خود.[ii]
با واکسیناسیون، رعایت بهداشت، اجتناب از تماس نزدیک با افراد بیمار، تمیز کردن سطوح و استفاده از ماسک در صورت لزوم، میتوانیم به جلوگیری از شیوع آنفلوانزا در مکانهای عمومی و محافظت از اطرافیان خود کمک کنیم.
واکسن فلوگارد® و نقش آن در پیشگیری از آنفلوانزا در محیطهای شلوغ
فلوگارد® نوعی واکسن آنفلوانزای نوترکیب چهارظرفیتی است که بهدلیل اثربخشی در پیشگیری از آنفلوانزا، بهویژه در محیطهای شلوغ، محبوب شده است.
واکسن آنفلوانزای فلوگارد® حاوی پروتئینهای نوترکیب هماگلوتینین خالص از 4 سویه ویروس آنفلوانزا است که بهصورت سالانه برای واکسیناسیون فصلی علیه آنفلوانزا توسط سازمان بهداشت جهانی اعلام میشود. این پروتئینها بهعنوان آنتیژن برای القای پاسخ ایمنی هومورال بهوسیله آنتیبادیهای مهارکننده هماگلوتینین عمل میکنند. بهعبارت دیگر، بعد از دریافت واکسن فلوگارد® ، سیستم ایمنی بدن علیه ویروس آنفلوانزا آنتیبادی تولید میکند.
بیماری آنفلوانزا بسیار مسری است و بهسرعت بین افراد منتقل میشود. همچنین سویههای ویروس آنفلوانزا بهصورت سالانه تغییر میکند. ازاینرو دریافت واکسن آنفلوانزا بهصورت سالانه توصیه میشود.
بهترین زمان تزریق واکسن آنفلوانزا در فصل شیوع آنفلوانزا، از شهریور تا مهر همان سال است. در صورت صلاحدید پزشک معالج و شیوع گسترده آنفلوانزا میتوان تا اواخر اسفند نیز واکسن را تزریق کرد.[i]
نتیجهگیری
واکسن آنفلوانزا یک اقدام حیاتی بهداشت عمومی است که خطر ابتلا به عفونت آنفلوانزا و عوارض مرتبط با آن را به میزان قابل توجهی کاهش میدهد. واکسن آنفلوانزا بهترین راه برای محافظت از خود و دیگران در برابر آنفلوانزاست. واکسیناسیون سالانه مزایای زیادی را به همراه دارد. برخی از این مزایا عبارتاند از:
- کاهش احتمال بستری شدن در بیمارستان یا مرگ ناشی از عوارض مرتبط با آنفلوانزا
- کاهش شدت علائم آنفلوانزا در صورت بیمار شدن
- تا حدود 60 درصد کاهش احتمال ابتلا به آنفلوانزا[i]
- محافظت از اطرافیان، بهویژه کسانی که در معرض خطر بیشتری برای عوارض آنفلوانزا هستند.[ii]
- بهطور خلاصه، دریافت سالانه واکسن آنفلوانزا یک استراتژی حیاتی برای سلامت فردی و عمومی است که هدف آن به حداقل رساندن تأثیر آنفلوانزا و محافظت از جمعیتهای آسیبپذیر است. با تزریق این واکسن، با خیال راحت به استقبال ماههای سرد سال بروید.
[1] Available at: https://www.cloroxpro.com/resource-center/influenza/
[1] Available at:Guidance on Preparing Workplaces for an Influenza Pandemic (osha.gov)
[1]Available at: Pandemic Influenza – Workplace Guidance (hse.gov.uk)
[1] Blanchet Zumofen MH, Frimpter J, Hansen SA. Impact of Influenza and Influenza-Like Illness on Work Productivity Outcomes: A Systematic Literature Review. Pharmacoeconomics. 2023 Mar;41(3):253-273. doi: 10.1007/s40273-022-01224-9. Epub 2022 Dec 14. PMID: 36515814; PMCID: PMC9748403.
[1]Available at: https://www.michigan.gov/michiganprepares/az/az2/preventing-influenza-in-the-workplace
[1]Available at: https://www.hse.gov.uk/biosafety/diseases/pandflu.htm
[1]Available at: https://www.osha.gov/sites/default/files/publications/OSHA3327pandemic.pdf
[1] Available at: https://www.cdc.gov/flu/prevent/actions-prevent-flu.htm
[1] Available at: https://www.cdc.gov/flu/protect/habits/index.htm
[1] Fluguard package leaflet